top of page

Domenico Clerico

En højt respekteret forsonlig modernist der frembringer store vine
billede-på-vej-2-400x284.png
Domenico Clerico, Monforte d'Alba

Domenico Clerico døde I 2017. Han var en af de vigtigste frontløbere i den modernistiske bevægelse i Barolo og var respekteret højt for at lave vine af meget høj kvalitet med et enestående udtryk af terroir. I dag drives firmaet videre af hans enke og vinmager Oscar Arrivabene.

Domenico overtog vingården af sin far i 1976. I 1977 købte han en lille parcel i Bussia marken, kaldet Bricotto, og det blev startskuddet på forskellige opkøb af parceller i nogle af de bedste marker i Monforte kommunen. Foruden Bussia producerer ejendommen vine fra de tre store cruer i Monforte: Ginestra, Pajana og Mosconi. Ejendommen har i dag 21 ha. vinmarker og producerer ca. 110.000 flasker årligt.

Siden Domenico overtog fra sin far i 1970erne har han været fortaler for en modernistisk vinproduktion med brug af små egetræsfade. Mens vinene i en kort periode blev lagret i udelukkende i ny barrique, endte han i en mere forsonlig udgave, hvor der er en mindre mængde små fade og flere af de store gamle traditionelle fade. Denne stil er blevet videreført af hans efterkommere.

Enkeltmarksvinene er kendt for både at være store og kompakte med en meget lang levetid på 20-30 år og samtidig at være runde og imødekommende og udtrykke en stor mangfoldighed i smagen med et klart terroirpræg, en flot balance og en aromatisk kompleksitet, der elegant mætter sanserne.

Huset producerer følgende vine

 

Barbera d´Alba ”Trevigne”: Fra vinstokke med en gennemsnitlig alder på 25 år fra 3 forskellige vinmarker. 50% af vinen har ligget 16 måneder på små franske barriques og 50% på store fade.

Langhe DOC ”Capisme-e”: Fra vinstokke beliggende i Manzoni-området - ikke langt fra Clerico's vingård. 100% Nebbiolo som i Barolo-vinene og lagret 10 måneder på ståltanke.

Langhe DOC ”Arte”: Laves af 90% Nebbiolo og 10% Barbera, og er lidt mindre koncentreret end Baroloerne, men meget meget elegant.

Barolo DOGC: Lavet af druer fra samme marker, som Pajana og Ciabot Mentin Ginestra. Lagret 24 måneder på fad - nye, gamle og 50 hl. Slavonske fade.

Barolo DOGC ”Pajana”: Fra Pajana-vinmarken i Ginestra. Parcellen ligger 350 meter over havet med sydøstvendte vinstokke plantet på kalkholdig lerjord med en lille procentdel sand. Modner i barriques og 50 hL-fade i 32 måneder før aftapning.

Barolo DOGC ”Ciabot Mentin”: Fra 40-50 år gamle vinstokke i Ginestra i Monforte d’Alba. Modnes i barrique (80% nye, 20% brugte) i 24-30 måneder..

Barolo DOGC ”Aeroplanservaj”: Fra druer på lejet mark i Serralunga d'Alba Aeroplanservaj kan oversættes til "Vild Flyver". Det var farens kælenavn til Domenico, da han bare var en lille knægt og løb ned gennem vinmarkerne. Der er seks forskellige etiketter til vinen, alle med den legende flyvning som udgangspunkt for motivet. Lagret to år på barrique og to år på flaske.

Barolo DOGC ”Percristina": Vinen hylder Domenicos eneste barn Cristina, der døde i en tragisk ulykke. Laves kun i exceptionelle årgange og frigives først efter 10 år. Modner tre år i barrique, samles på 25 hl. fade og modner yderligere 2 år. Modner derefter fem år på flaske inden frigivelse.

billede-på-vej-2-400x284.png
billede-på-vej-2-400x284.png
billede-på-vej-2-400x284.png
billede-på-vej-2-400x284.png
billede-på-vej-2-400x284.png
bottom of page