© 2019 by CATCHING WINES

Domaine Claude Riffault 

En mester i mineralitet... 

Domaine Claude Riffault i Sury-en-Vaux er et familiedrevet domæne gennem fem generationer, nu i hænderne på Claude's søn Stéphane. Domainet råder over 13,5 hektar fordelt på 33 parceller i seks forskellige ”lieux-dits” i det nordlige Sancerre. De 10,5 hektar er forbeholdt sauvignon blanc, mens de resterende 3 ha. er plantet med pinot noir. De fleste af parcellerne står på kalkholdig jord (kaldet terres blanches) og producerer de lidt rigere vine, men Stéphane har også en mindre del parceller på flint, der producerer vin med en utrolig mineralitet og præcision.

Med inspiration fra Bourgogne, hvor han arbejdede tæt sammen med Olivier Leflaive, har han implementeret en terroirtro portefølje af vine, hvor hvert sit terroir har hver sin vin. Der fremstilles fem forskellige hvide vine, en rosé og to rødvine.

Stéphane stoppede brugen af kemi i marken, da han overtog fra sin far og har nu taget skridtet fuldt ud og omlagt til økologisk og biodynamisk dyrkning. Ejendommen har været certificeret siden 2017. I modsætning til de fleste producenter i Sancerre høstes der udelukkende i hånden, og der sker en omfattende sortering, inden druerne presses. Stéphanes kone, Benedicte, leder høstholdet, mens Stéphane administrerer sorteringen og presning af druerne.

Stéphane anvender tre avancerede presser for at understøtte en blid og skånsom udvinding af mosten, hvilket bidrager til den slående klarhed, renhed og struktur, som alle hans vine besidder. De fleste af hvidvinene gærer i rustfrit stål, men visse partier i brugte fade, hvilket bidrager til at tilføje lidt længde. Hans pinot noirs gærer udelukkende på cement inden den kommer på fad. Vinene tappes ufiltreret.

Resultatet er sprøde vine med slående klarhed, renhed, præcision og mineralitet.

Domænet producerer følgende vine:

Sancerre Blanc les Chasseignes: Tyndt lag af jord og kalksten oven på sten. Vinstokke i 270 meters højde, sydøstlig eksponering med sol og vind fra morgen til aften. Vinificering og modning i rustfrit stål (70%) og brugte fade (30%) i 7 til 8 måneder.

Sancerre Blanc les Denisottes: Vinstokkene er 40 år gamle og indlejres igen i terre blanche-jord, der ligger på mindre, mere erosiv kalksten. Denne cuvée modnes i 600 liters fade i cirka ti måneder.

Sancerre Blanc Les Chailloux: Meget flintet jord, et resultat af en geologisk fejl, der løfter flinten fra lag langt længere nede i jorden. Vinen har stor mineralitet og salt friskhed

Sancerre Blanc les Desmalets: Nabo til Chasseignes, men med helt anden jord. 40 cm. Terres Blanches efterfulgt af lag af fossile marine østers fra juraperioderne. Vinificering og modning i brugte fade i 9 til 10 måneder.

Sancerre Rouge la Noue: Tæt på ejendommen finder man la Noue på 2,5 ha. Vinstokkene er plantet af syv omgange og er mellem 8 og 56 år, primært på Terre Blanches. Vinen modner 12 måneder på brugte fade.

Domaine Claude Riffault - Stéphane Riffault, Sancerre