top of page

Domaine Claude Riffault 

En mester i mineralitet... 
portrait.jpg

Domaine Claude Riffault i Sury-en-Vaux er et familiedrevet domæne gennem fem generationer, nu i hænderne på Claude's søn Stéphane. Domainet råder over 15,3 hektar fordelt på 33 parceller i seks forskellige ”lieux-dits” i det nordlige Sancerre. 13 hektar er plantet med sauvignon blanc og 2,3 ha. med pinot noir. De fleste af parcellerne står på kalkholdig jord (kaldet terres blanches) og producerer de lidt rigere vine, men Stéphane har også parceller på flint, der giver vine med en utrolig mineralitet og præcision.

Med inspiration fra Bourgogne, hvor han arbejdede tæt sammen med Olivier Leflaive, har han skabt en terroirtro portefølje af vine, hvor hvert sit terroir har hver sin vin. Der fremstilles hvide vine, en rosé og to rødvine.

Stéphane stoppede brugen af kemi i marken, da han overtog fra sin far og har nu taget skridtet fuldt ud og omlagt til økologisk og biodynamisk dyrkning. Ejendommen har været certificeret siden 2017. I modsætning til de fleste producenter i Sancerre høstes der udelukkende i hånden, og der sker en omfattende sortering, inden druerne presses. Stéphanes kone, Benedicte, leder høstholdet, mens Stéphane håndterer sortering og presning af druerne.

Stéphane anvender tre avancerede presser for at understøtte en blid og skånsom udvinding af mosten, hvilket bidrager til den slående klarhed, renhed og struktur i hans vine. De fleste af hvidvinene gærer i rustfrit stål, og visse partier i brugte fade, hvilket bidrager til at tilføje lidt længde. Inge af de hvide vine gennemgår malolaktisk gæring. Hans pinot noirs gærer udelukkende på cement inden den kommer på fad. Vinene tappes ufiltreret.

Resultatet er sprøde vine med slående klarhed, renhed, præcision og mineralitet.

Domænet producerer følgende vine:

Sancerre Blanc les Boucauds: 22-50 år gamle stokke i 220-235 meters højde. Vinificering og syv måneders modning i brugte egetræsfade (70%) og beton.

Sancerre Blanc les Chasseignes: Tyndt lag af jord og kalksten oven på sten. Vinstokke i 270 meters højde, sydøstlig eksponering med sol og vind fra morgen til aften. Vinificering og modning i rustfrit stål (70%) og brugte fade (30%) i 7 til 8 måneder.

Sancerre Blanc les Denisottes: Vinstokkene er 40-50 år gamle og indlejres igen i terre blanche-jord, der ligger på mindre, mere erosiv kalksten. Denne cuvée modnes i 600 liters fade i cirka ti måneder.

Sancerre Blanc Les Chailloux: Meget flintet jord, et resultat af en geologisk fejl, der løfter flinten fra lag langt længere nede i jorden. Vinen har stor mineralitet og salt friskhed

Sancerre Blanc Monoparcelle 469: Enkelt plot på 0,35 ha, 50 år gamle stokke. Sydøstvendt i 230 meters højde. Lang pneumatisk presning og let kold bundfældning. Alkoholisk gæring og modning i foudres på bærmen i 12 måneder + 2 måneder i tank før aftapning uden filtrering.

Sancerre Blanc Monoparcelle 538: Enkelt plot på 0,44 ha. 50 år gamle stokke. Syd-sydøstvendt i 260 meters højde. Alkoholisk gæring og modning i foudres på bærmen i 12 måneder + 2 måneder i tank før aftapning uden filtrering.

Sancerre Blanc les Desmalets: Nabo til Chasseignes, men med helt anden jord. 40 cm. Terres Blanches efterfulgt af lag af fossile marine østers fra juraperioderne. Vinificering og modning i brugte fade i 9 til 10 måneder.

Sancerre Rouge la Noue: Tæt på ejendommen finder man la Noue på 2,5 ha. Vinstokkene er plantet af syv omgange og er mellem 8 og 56 år, primært på Terre Blanches. Vinen modner 12 måneder på brugte fade.

Domaine Claude Riffault - Stéphane Riffault, Sancerre
Sol Les Chasseignes.jpg
bottle shot Les Chasseignes.jpg
décuvage.JPG
décuvage.JPG
vendange3.jpg
bottom of page