top of page

Domaine Henri Bonneau

”Everything done at chez Bonneau makes no sense to modern day oenologists. His cellars are deplorable, and the condition of his barrels (at least the outside of them) is frightful. However, it’s what’s inside that counts. The magic in those barrels represents the essence, the heart and soul of Chateauneuf du Pape.” Robert Parker – Wine Advocate, Februar 2003
DSC00579.jpg

Henri Bonneau (1938-2016) var en legende i Châteauneuf du Pape. Han var den 12. generation af vinavlere i familien og fik i sine sidste leveår hjælp i kælderen af sin søn Marcel og Regis Charmasson, som gennem mange år havde haft ansvaret for vinmarkerne.

Domænets marker omfatter kun 6 ha. fordelt på 5,25 i La Crau (nok Chateauneufs fineste terroir) og 0,75 ha på mere stenet jord nær Courthézon i den nordøstlige del. Vinene produceres overejende fra grenache (80-90%). Hertil kommer små mængder mourvèdre, counoise og vaccarèse. Syrah er bandlyst. Henri mente ikke, at den gjorde sig godt så langt sydpå. Der høstes så sent som muligt, ofte ind i oktober. Udbyttet holdes meget lavt, og der vinificeres med en relativ kort macerationsperiode på cement. Når vinen er færdiggæret i cementtankene kommer den i meget gamle træfade, hvor den bliver i mange år, ind til Bonneau vurderer, at vinen er klar til at blive tappet på flaske. Det er først i forbindelse med modningen af vinene på fad, at Bonneau beslutter, hvilke fade, der skal blive til hvilke vine. De bedste fade aftappes under navnet “La Réserve des Célestins” I to exceptionelle årgange (1990 og 1998) har Henri Bonneau lavet en “Cuvée Spéciale”. Bonneau producerer også en Vin de Table på druer fra en parcel i Laval-Saint-Roman i Gard departementet.

Bonneaus vine hører til blandt de sjældneste og mest efterspurgte i hele Rhône. Derfor er det også relativt kostbare vine, hvilket står i kontrast til Bonneaus beskedne livsform. Det forstår man, når man ser Bonneaus hus i centrum af byen over for kirken. Husets udvendige side er yderst beskedent, og indenfor er der mere end spartansk. De legendariske kældre fra 1600-tallet finder man omme i gården bag huset. De er et ujævnt potpourri af små kamre med store huller i kældergulvet, der nødtørftigt er dækket af brædder. Der er næppe et fad, som er under 25 år gammelt, og mange fade er af ubestemmelig alder og har været brugt af Henris far. Det kan være svært at begribe, at der produceres så fantastiske vine dette sted. Bonneau selv krediterede sin far og bedstefar for sin egen viden, udtrykte altid ydmyghed over for deres vin og sagde, at han kun håbede, at hans vine kunne svare til kvaliteten af ​​sine forgængeres.

Bonneaus vine er fulde af rigdom og dybde og byder på livlige noter af røde og sorte bær, garrigue, tobak og ristet kastanje, med stor krop og dybde og alligevel silkeagtige og integrerede med voksende raffinement med alderen. Bonneau nåede at vinificere årgang 2015, som han kaldte for en af de bedste årgange nogensinde. Fra 2016 og frem er vinene vinificeret af Marcel Bonneau og Regis Charmasson.

Domænet producerer følgende vine:

Vin de Table ”Les Rouliers”: Bonneaus magi til menneskepenge… Lavet på 80% Grenache og 20% Cinsault. Tappes uden klarering, filtrering eller brug af sulfitter efter at have lagret på store fade en del år

Châteauneuf-du-Pape: Lavet på ca. 90% grenache og 10% mourvèdre samt små dele counoise og vaccarèse, alt efter årgangen. Vinificering på cement. Modning på en kombination af gamle foudres og egetræsfade i 3 til 5 år.

Châteauneuf-du-Pape ”Marie Beurrier”: Cuvéen fik sin debut i 1988-årgangen og er opkaldt efter Henri Bonneaus tante. Lavet på ca. 90% grenache og 10% mourvèdre samt evt. små portioner af counoise og vaccarèse. Vinificering på cement. Modning på en kombination af gamle foudres og egetræsfade i 3 til 5 år.

Châteauneuf-du-Pape ”Réserve des Céléstins”: Domænets mest berømte og dyre vin, som havde sin debut i 1927. Vinen er en blanding af ca. 90% grenache med forskellige dele mourvèdre, counoise, vaccarèse. Vinificering på cement. Modning på en kombination af gamle foudres og egetræsfade i 3 til 5 år eller længere i nogle årgange.

Vinene er meget efterspurgte og ofte udsolgt, inden de kommer hjem, så kontakt os gerne, hvis du ønsker en allokation.

Domaine Henri Bonneau - Marcel Bonneau, Châteauneuf-du-Pape
DSC00575.jpg
DSC00572.jpg
DSC00571.jpg
DSC00615.jpg
DSC00611.jpg
DSC00582.jpg
DSC00619.jpg
bottom of page