© 2019 by CATCHING WINES

Guillaume Gilles

I de gamle mestres fodspor...

For entusiaster af nordlig Rhône er Guillaume Gilles en meget spændende mikroproducent, som også anmeldere og restauranter er ved at få øjnene op for. Hans lille domæne råder over 2,5 ha. primært i Cornas.

Som ung stod han i lære under Hermitage-legenden Jean Louis Chave. Derefter arbejdede Gilles sammen med den legendariske Cornas-producent Robert Michel. Da Michel gik på pension efter 2006-årgangen, lejede han sin kælder og sine vinmarker ud til sin unge protégé.

Guillaume Gilles har således adgang til et fantastisk terroir i hjertet af Cornas' Chaillot-område med jord af nedbrudt granit (øverst på skråningen) og af ler og kalksten (længere nede), hvilket giver en unik renhed og mineralitet i vinene.

Arbejdet i mark og kælder følger de to mestres tilgang. Markarbejdet er økologisk og foregår i hånden og med plov. Der bruges ingen kemi, hverken herbicider eller insekticider i marken. Gæringen sker i hele klaser på druernes naturlige gær og varer tre uger eller mere ved relativ lav temperatur på grund af den kolde kælder. Vinene lagrer i 4-14-årige 400 og 600 liters fade i 12-18 måneder, og de hverken klares eller filtreres, inden de tappes på flaske.

Resultatet er rene og autentiske vine fulde af liv og energi med en kombination af ristet kød, violer, mørkerøde frugter, krydderier og knuste sten – og med et meget langt liv foran sig.

Domænet producerer følgende vine:

Vin de Table Rouge "The Massardières": Fra et plot af gamay på 0,18 ha i landsbyen Bozas i Doux-dalen, 40 minutter fra Cornas. Guillaume overtog parcellen, der blev forladt i 2010 og har lagt et kæmpe arbejde i marken. Stokkene er ca. 40 år gamle og står i stærkt nedbrudt granit (meget fint sand). Produktionen er minimal, blot ca. 300 flasker årligt.

Côtes du Rhône "Les Peyrouses": Fra lille parcel på blot 0,3 ha. med 100% Syrah fra godt 100 år gamle vinstokke. Jordbunden er ler-kalksten med mange småsten på overfladen. 25 procent af druerne afstilkes og vinen lagrer 12 måneder i store brugte egetræsfade.

Cornas "La Combe de Chaillot": Dette plot på 0,8 ha for foden af ​​Chaillot er siden 2009 blevet vinificeret separat fra den klassiske Cornas, da jordbunden er mere sandet, og druerne eksponeres for mindre sol end parcellerne længere oppe. Det giver en stor friskhed i vinene. Ca. 2/3 af druerne afstilkes og vinen lagrer 12 måneder på store brugte fade.

Cornas: Guillaume overtog dette plot fra Robert Michel i 2007 med vinstokke plantet i 1970'erne. Med en overflade på 1,5 ha. består det af to forskellige jordtyper, som vinificeres separat, inden de begge indgår i den færdige vin. Gæringen sker udelukkende i hele klaser, og vinen lagrer minimum 18 måneder på fad, inden den tappes på flaske.

Guillaume Gilles - Guillaume Gilles, Cornas