En ung vinproducent “on the rise”

Joshua Cooper

Joshua Cooper Wines - Joshua Cooper, Victoria

Joshua Cooper er født i 1988 og opvokset i Victorias kølige Macedon Ranges-region, den køligste vinregion på Australiens fastland ca. 50 km nord for Melbourne. Her driver hans forældre Cobaw Ridge vingård, som de grundlagde i 1985. Joshua er således vokset op med vin, og det var derfor ikke unaturligt for ham at gøre vinfremstilling til sin levevej. 

 

Joshua er uddannet ønolog fra Adelaide University i 2011 og har samlet erfaring fra en lang række vingårde. Foruden forældrenes vingård omfatter det bl.a. Hewitson i Barossa Valley, Tyrrell's i Hunter Valley, Domaine de la Vougeraie og Domaine Jean-Jacques Confuron i Bourgogne samt Château de Beru i Chablis m.fl.

 

Joshua køber druer fra lokale avlere, der har fokus på bæredygtig dyrkning i Heathcote og Macedon Ranges-regionerne. Hans første årgang var 2012 baseret på et enkelt fad fra sine forældres vingård, hvor han stadig bor. Hans sortiment er siden udvidet til et mere varieret udvalg, herunder historiske stilarter og mere eksperimentelle og esoteriske. 

 

Joshua fokuserer primært på pinot noir og chardonnay, og med sin store erfaring, bl.a. fra forældrenes økologiske og biodynamiske vindyrkning har han en meget klar vision for, hvad det er han søger i sine vine. Han er en “hands-off” vinproducent: Umanipulerede vine, der ikke følger et standardiseret ideal, er det kendetegn, som Joshua søger i sine vine, og derfor spiller frugtkvalitet og terroir en altovervejende rolle.

 

Ud over at arbejde videre med sin forældre har den unge Joshua ambitioner om at få sin egen vingård i de kommende år og supplere de nøje udvalgte, indkøbte druer med det, han selv har dyrket, evt. via en gradvis overtagelse af forældrenes vingård.

 

Joshua producerer følgende vine:

 

Cope-Williams Vineyard, Chardonnay: Vinstokke fra 1982 i 490 meters højde på et plateau lige over for kløften mod Doug’s Vineyard. Pga. stedets kølige, blæsende karakter modner druerne med et lavt sukkerindhold og giver små bær med tykt skind. Druerne fodtrampes delvist og presses derefter meget langsomt over fem timer. Vinen modner et år på fad, hvorefter den overføres til stål sammen med bundfaldet i yderligere seks måneder. Ingen filtrering eller klaring inden vinen tappes på flaske. Der tilsættes en lille dosis svovl. Ca. 1.100 fl./år.

Captains Creek Vineyard, Chardonnay: Vinstokke fra 1994 i basalt ler. Marken er ejet og drevet af May familien siden 1909 og certificeret økologisk i 1985. Også et køligt og blæsende sted som giver små bær med tykt skind og et lavt sukkerindhold. Håndhøstes i de tidlige morgentimer. Fodtrampning og langsom presning. Vinen modner et år på franske 600 liters demi-muids og derefter fire måneder på stål. Ingen klaring eller klaring inden aftapning på flaske. Der tilsættes en lille dosis svovl. Ca. 1.600 fl./år

Old Port Righ, Chardonnay: Håndhøstet fra vinstokke fra starten af 1980'erne på den historiske vinmark “Portree Vineyard”. Druerne modner sent på den vindblæste mark i 600 meters højde i den østlige ende af regionen, lige uden for Lancefield. Små bær med tykt skind og lavt sukkerindhold. Druerne høstes tidligt om morgenen. Fodtrampning og langsom presning. Modner et år på 225-300 liters fade og derefter seks måneder på stål. Ingen klaring eller filtrering. Kun en lille dosis svovl. Ca. 2.300 fl./år.

 

Doug’s Vineyard, Pinot Noir: Doug’s Vinyard ligger i udkanten af Romsey i Macedon og er ejet af familien Newnham. Stokkene er fra årtusindeskiftet og gror i ca. 500 meters højde på en nord og nordøstlig vendt skråning (vi er syd for ækvator) på rødlig og stenet vulkanjord, hvilket giver en stor frugtintensitet kombineret med et moderat sukkerindhold grundet højden. Druerne håndhøstes tidligt om morgenen og gærer i hele klaser for at give næring til den naturlige gær. Vinen tilbringer ca. 3 uger med skindkontakt og ekstraheres forsigtigt med pigeage (pr. fod) og pumpning. Modning på brugte fade, primært burgundisk piece størrelse i 12 måneder efterfulgt af fire måneder på stål. Vinen tappes på flaske uden klaring eller filtrering. Kun en lille dosis svovl. Ca. 3.900 fl./år.

  • Banner_groen_47x56
  • Facebook - White Circle

© 2021 by CATCHING WINES