top of page

Champagne Jean-Marc Sélèque

45 parceller på tværs af syv landsbyer syd for Épernay
tirage_sur_liège.jpg
Champagne Jean-Marc Sélèque, Jean-Marc Sélèque, Pierry

Champagne Jean-Marc Sélèque ligger i Pierry i Les Côteaux Sud d’Épernay. Området er en lille forgrenet dal med tretten landsbyer mellem Marne-dalen mod nord og Côtes des Blancs mod øst. Eksponeringen er primært syd og sydøst, hvilket giver druer med god modenhed. Chardonnay er hoveddruen i området, efterfulgt af pinot meunier og derefter pinot noir. 

 

Jean-Marc har drevet domænet på 9 ha. siden 2008, hvor han overtog fra sin far Richard. Markerne er spredt på 45 parceller på tværs af syv landsbyer. Vinmarkerne er i gennemsnit 40 år gamle, hvilket er en del over det normale i Champagne. Jean-Marc overtog domænet med en klar vision om at arbejde organisk og biodynamisk. Der er ikke anvendt herbicider siden 2008. Ukrudtsbekæmpelsen foregår ved hjælp af pløjning med hest eller traktor, og udbyttet reduceres ved omhyggelig beskæring. I kælderen bruger Jean-Marc mest rustfrit stål, men har øget mængden 300 og 600 liters fade. I kælderen arbejder han med en langsommere og mere blid gæring ved at sænke temperaturen og arbejde mere med druernes naturlige gær. Den malolaktiske gæring sker naturligt - den hverken induceres eller blokeres, så den forekommer i nogle fade og ikke i andre. I forbindelse med etablering af nye kældre i 2015 stoppede Jean-Marc også med at klare og filtrere vinene. Det omhyggelige arbejde i marken har givet en bedre modenhed i druematerialet og Jean-Marc har derfor løbende reduceret mængden af sukker i den endelige dosage.

Jean-Marc opdeler sine vine i tre serier. Først kommer Solessence-serien, der udgør godt halvdelen af produktionen. Druerne stammer fra domænets yngre stokke og afspejler groft domænets parceller på tværs af de syv landsbyer. Halvdelen af blandingen kommer fra reservevin og den anden halvdel fra den nye høst. Nummeret på bagetiketten refererer til årgangen. Dernæst kommer solistserien med vintage-dateringer. Den tredje serie består af to navngivne vine: Quintette og Partition. Quintette er Jean-Marcs Blanc de Blanc fra fem parceller. Fra 2014 indgår der 20-30% reservevin fra en solera modning på fade. Lotnummeret henviser til basisårgangen. Partition består af syv fade fra syv parceller.

Solessence: 50% chardonnay, 40% meunier og 10% pinot noir. Blanding af de forskellige parceller. 70% vinificeret på stål og 30% på fade. Ingen klaring eller filtrering. Vinen modner lidt forskelligt ift. flaskestørrelse (750 ml: 2 år, 375 ml: 3 år, 1.500 ml: 4 år). 40.000 fl./år.

Solessence Nature: Samme vin som Solessence, men modnet i fem år. Vinen tappes uden dosage. 3500 fl./år.

Solessence Rosé: Solessence blandingen tilsat 10% meunier med to dages skinkontakt og 5% pinot noir (stillevin). Roséen modner i to år (magnum modner i fire år). 6500 fl./år.

 

Soliste Meunier: 100% meunier. Vinen kommer fra en førsteklasses parcel i les Gouttes d’Or i Pierry 1er Cru, som blev plantet med sélection massales i 1951. Vinificering på fad uden klaring eller filtrering. Vinen modner på flaske i fire år (seks år for magnum). 1500 fl./år.

Soliste Infusion Meunier Rosé: Fra Pierry 1er Cru Les Charmier plantet i 1964. Beliggende op ad skråningen på en meget blæsende ryg. Vinificering på fad. Lagrer fire år på flaske. 1000 fl./år.

Soliste Pinot Noir: 100% pinot noir fra Pierry 1er Cru Les Gayères plantet i 1975. Vinificeret på fad. Ingen klaring eller filtrering. Modner fire år på flaske. 1500 fl./år. 

Soliste Chardonnay: 100% chardonnay fra to plots i hjertet af Pierry. Vinificeret på fad fra 320 til 600 liter i 10 måneder. Ingen klaring eller filtrering. Modner 4 år på flaske (seks år for magnum). Dosage 2 g/l. 2100 flasker og 100 magnum.

Quintette: 100% chardonnay. Blanding fra fem parceller, hvoraf to er plantet i 1950’erne og de øvrige i 80’erne. 20-30% Solera som blev startet i 2012. 60% er vinificeret på stål og 40% på fad. Ingen klaring eller filtrering. Vinen modner i tre år (magnum i fem år). 5000 fl./år.

Partition: 72% chardonnay, 14% meunier og 14% pinot noir. Syv fade fra syv parceller plantet mellem 1950 og 1990. Vinificeret på fad. Ingen klaring eller filtrering. Modner fem år på flaske (otte år for magnum). 1600 fl./år.

Stillevin

Côteaux Champenois, Dizy Blanc: 100% chardonnay fra Dizy 1er Cru Moque Bouteille plantet i 1985. Vinificeret på fade, modnet 18 måneder. 400 fl./år.

teaux Champenois, Pierry Rouge: 100% pinot noir fra Pierry 1er Cru les Gouttes d’Or plantet i 1972. 10% hele klaser. Vinificeret på fad og modnet 18 måneder på flaske. 600 fl./år.

Ratafia: Likør på druerester og ren alkohol fra Marne. Let gæringsstart før tilsætning af alkohol. Lagrer i 600 liters fade. 18% alkohol. 130 gram residual sukker.

_Q1P6980.jpg
Taille2.jpg
Chai2.jpg
JMSélèque-Quintette.jpg
parcelle les gouttes d'or.jpg
bottom of page