© 2019 by CATCHING WINES

Maison Pierre Brisset

Når en finansmand taber hjertet til Bourgogne... og ikke går på kompromis.
Maison Pierre Brisset - Pierre Brisset, Bligny-les-Beaunes

Det stod ikke skrevet i stjernerne, at Pierre Brisset skulle være vinbonde. Uddannet i finansiering og del af it-bølgen, opstod Pierres lidenskab for vin gennem de flasker, han som ivrig amatør købte og smagte. Særligt de franske vine havde hans interesse, og mens han opbyggede viden om både Bordeaux, Rhône og Champagne, var det vinene fra Bourgogne, der vakte den største glæde og de største følelser.

Derefter interesserede han sig for vinproducenterne, landsbyerne og vinmarkerne og tilbragte meget tid sammen med vinbønderne for at forstå de subtile sondringer mellem de gode og de store terroirs, ind til han i 2013 købte sin første parcel: 1er Cru Morgeot i Chassagne-Montrachet. Ved siden af egne parceller udelukkende i Chassagne-Montrachet begyndte Pierre efterfølgende at købe druer af allerbedste kvalitet fra forskellige 1er og Grand Cru marker i Côte d'Or og Côte de Nuits. I dag producerer domænet vine fra syv landsbyer, og Pierre er fortsat på udkig efter at udvide domænet, men opretholder en bevidst begrænset produktion med henblik på at fremstille de bedst mulige vine.

Som stil søger Pierre at fremme pinot noirs og chardonnays særlige smagsprofil og det unikke terroir, de er vokset på. Det kræver perfekt modne druer. Derfor er markarbejdet meget omhyggeligt og arbejdskrævende. Der arbejdes traditionelt, ukrudtbekæmpelsen sker manuelt og ved hjælp af pløjning, og der sprøjtes kun, når det er absolut påkrævet. Alt høstes naturligvis ved håndkraft.

Brugen af nye fade er meget begrænset. I mange vine anvendes der slet ikke nye fade. Vinene lagrer ca. 16 måneder inden de tappes på flaske.

 

Maison Pierre Brisset producerer følgende vine:

 

Hvid

Bourgogne Chardonnay: Fra parceller i Meursault uden for appellationen. 35 år gamle vinstokke. Ca. 6000 fl.

Bourgogne Chardonnay Cuvée Cassaneas: Fra parceller i Chassagne-Montrachet uden for appellationen. 35 år gamle vinstokke. Ca.1500 fl.

Chassagne-Montrachet 1er Cru Abbaye de Morgeot: Leret og kalkholdig jord i den sydøstlige del. 45 år gamle vinstokke. Ca. 450 fl. 

Chassagne-Montrachet 1er Cru la Grande Montagne: Marken ligger i den sydøstlige del ved siden af les Grandes Ruchotte. 55 år gamle stokke. Ca. 600 fl.

Chassagne-Montrachet 1er Cru les Grandes Ruchottes: Marken ligger sydøst for byen ved siden af la Romanée og Caillerets. 55 år gamle stokke. Ca. 300 fl.

Corton-Charlemagne Grand Cru: 40 år gamle vinstokke i stenet og kalkholdigt lerjord. Ca. 300 fl.

Meursault 1er Cru les Charmes: I den sydlige del af kommunen mellem Perrières og Genevrières. Stenet og kalkholdig lerjord. 50 år gamle stokke. Ca. 600 fl.

Puligny-Montrachet 1er Cru Les Champs Gains: Stenet og kalkholdig lerjord, typisk for 1er Cru, sydøstlig eksponering. 40 år gamle vinstokke. Ca. 600 fl.

 

Rød

Chambolle-Musigny: Fra 40 år gamle stokke. Sydlig eksponering. Ca. 600 fl.

Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras: Beliggende ved siden af Bonnes Mares. Sydvendt. 55 år gamle stokke. Ca. 400 fl.

Chambolle-Musigny 1er Cru Les Noirots: Beliggende under Bonnes Mares. Sydlig eksponering, ler og kalksten. 55 år gamle stokke. Ca. 400 fl.

Echezeaux Grand Cru: Sydvendt eksponering. 70 år gamle stokke i kalksten ler, marl og sand. Ca. 300 fl.

Gevrey-Charmbertin 1er Cru la Combe aux Moines: Meget kalket lerjord i forlængelse af Saint Jacques. 50 år gamle stokke. Ca. 800 fl.

Nuits-Saint-Georges 1er Cru Aux Thorey

Volnay 1er Cru Les Caillerets: Sydlig eksponering. 45 år gamle stokke i ler og kalksten. Ca. 800 fl.

Volnay 1er Cru Santenots: Marken ligger ved siden af les Caillerets og Clos des Chênes. Sydvendt eksponering i ler og kalksten. Ca. 450 fl.

Vosne-Romanée 1er Cru Les Rouges du Dessus: 55 år gamle stokke på mark lige over Echezeau. Ca. 600 fl.