top of page

Tomislav Markovic

Fra bankmand til vinproducent
Markovic Keller 1.jpeg
Tomislav Markovic, Rheinhessen & Baden

Tomislav Markovic har rødder i Kroatien. Hans forældre kommer fra Slovenien, som leverer træ til vinfadene i bl.a. Piemonte og Toscana. Han er født og opvokset i Rhein/Main-Gebiet-området og studerede business administration forud for en karriere i Frankfurts finansielle sektor. I 2011 vendte han sit professionelle liv på hovedet, sagde sit job op og begyndte at studere ønologi i Neustadt efterfulgt af praktikophold hos bl.a. Domaine de Montille i Volnay.

 

Siden 2016 har han arbejdet som konsulent og rådgivet om organisk vinfremstilling i Baden-Württemberg. I 2015 startede Tomislav så småt sin egen vinfremstilling med druer han købte af venner i området. Da det ikke er så let at købe marker af høj kvalitet, baserer Tomislav fortsat en del af sin vinfremstilling på indkøbte druer. 

 

I 2017 lejede han sin første vinmark med 40 år gamle pinot noir stokke; og i 2019 købte han sin først parcel på 0,4 ha., som han plantede med sauvignon-blanc kloner fra Loire dalen. Fra 2019 producerer Tomislav tre pinot noir, to chardonnay, en riesling, en sauvignin blanc og en pinot blanc. Produktionen er fortsat minimal med blot 6.000 flasker i alt i 2019.

 

Tomislav arbejder biodynamisk i vinmarkerne. Mest muligt arbejde i markerne foregår ved håndens kraft. De indkøbte druer er hovedsageligt økologiske, men Tomislav er ikke dogmatisk. Han lægger vægt på sunde druer, sunde stokke og et omhyggeligt arbejde i vinmarken frem for snævre doktriner.

 

Hans hvide vine presses i hele klaser og gæres for det meste med naturlig gær med lang tid på bærmen uden battonage. Andelen af hele klaser varierer for de røde. Langsom gæring startes med fodtrampning af druerne på den naturlige gær. Klassisk fermentering med åbent låg. Da han plukker tidligt, kan chapitalisering forekomme.

 

Markovic producerer følgende vine:

 

Weissburgunder: Et lille eksperiment fra Markovic. Druerne er høstet tidligt, afstilket og gæret i et ældre 300 liters fad. Efter 8 måneder er vinen omstilket til nyt fad mhp. malolaktisk gæring. Efterfølgende nogle måneder på stål inden aftapning. Saftig vin med bid. 425 fl./år.

 

Chardonnay "Mach": Purunge stokke fra granitholdig sydøstvendt skråning. Markovic har ønsket en frugtig vin. Presning af hele klaser, vildgæret og ingen malolaktisk gæring. Efter 10 måneder på fad er vinen omstilket til stål for at bevare frugtigheden. 525 fl./år.

 

Riesling “Quo Vadis”: Burgundisk riesling, der nærmest er kalket og kridtet i stilen. En anden stil end typisk for området. Her er noter af mirabelle, kvæde og hvid peber. 900 fl/år.

 

Sauvignon Blanc "Heerkretz": Heerkretz i Siefersheim er en af de mest kendte vinmarker i Rheinhessen. Marken er meget stenet og ligger i 200 meters højde med syd- og sydøstlig eksponering. Et varmt sted, men også vindblæst og kølig om natten. Druerne høstes sent. Gæres på 500 liters fad og mere oxidativ modning end typisk for Tyskland. Moden, saftig, eksotisk og harmonisk vin. 650 fl/år.

Chardonnay "Goldenes Horn": Goldenes Horn er nabomark til Heerkretz og deler bl.a. den stenede karakter med sin berømte nabo. Det køligere østvendte plot giver både krop og saftighed. Skånsom presning af hele klaser, vildgæret og modnet i 400 liters nye Tokaj fade. Efter 10 måneder på bærmen omstilkes vinen til et brugt fransk fad. Ingen malolaktisk gæring. Moden citrus, grøn pære og krisp syre. 525 fl./år.

Pinot Noir "Windspiel": Fra vinstokke fra 1990. En lokal selektion som givere mere skovfrugt noter end kirsebær. 100% afstilket, naturligt gær, fodtrampet. Modnet 10 måneder i franske, brugte 300 liters fade. Frisk og saftig. 1.000 fl/år.

Pinot Noir "On the Rocks": Fra et plot på toppen af "Oelberg" marken eksponeret mod sydvest. Undergrunden består af vulkanske klippe. Varmt og tørt, men pga. højden også blæsende. Stram med god mineralitet og karakterfuld. Hele klaser, naturlig gær, fodtrampet. Modnet ti måneder på eg, heraf 50% nye fade. Bør flaskelagres. 600 fl./år

Pinot Noir "Parabole": Fra et plot midt på Bötzinger "Eckberg", der ligger i den østlige del af Kaiserstuhl området. Med navnet Parabole refererer Markovic til vinmarkens form.  Vinstokke fra begyndelsen af 1980'erne. Biodynamisk dyrket. 25% hele klaser, fodtrampet, naturligt gær. 10 måneders modning på brugte fade. 600 fl./år

Markovic Abbeeren 1.jpeg
IMG_6751.jpeg
Markovic Keller 2.jpeg
IMG_7520.jpeg
image.jpeg
9487a1b6-bc69-4873-8219-39732e9396ff.jpe
E8176B8B-CAF0-4460-8ED8-7BEBE0E009CD.jpe
bottom of page